Burun ameliyatında en önemli risklerden biri olan kanama riski bazen ciddi olabilir. Özellikle burun tıkanıklığını gidermek için burun içerisinde estetik dışı işlemler de yapılacaksa ki gerekli ise mutlaka yapılmalıdır, istenmeyen bir kanama olması ihtimali artar. Özellikle konka (burun eti) rezeksiyonlarında bu olasılık daha fazladır. Burun içerisinde orta büyüklükte damarları barındıran bir organdır. Ama bu tür kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara varmazlar ve basit tamponlar ile durdurulabilir.
Ameliyattan sonra burun içinde sineşi denilen yapışıklıklar gelişebilir ve bunlar nefes almanızı ameliyat öncesine göre daha zor hale getirebilir. Bunun tedavisi genellikle kolaydır ancak ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir. Çok nadir olarak burnun ortasını oluşturan “septum” denilen yapıda delik oluşabilir. Bu genellikle bir sorun oluşturmaz ama nadiren nefes alırken ses çıkmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat olmak gerekir.
Enfeksiyon burunda neredeyse hiç görülmez denilebilir. Kanlanması çok güçlü olan bu organ iltihaba karşı çok dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon gelişirse tıp literatürüne girebilirsiniz.
Ama bu ameliyat sonrası estetik sorunlar, deformiteler yaşarsanız ya da burun şeklinizi beğenmezseniz kimse şaşırmayacaktır. Dolayısı ile bu ameliyatın en sık komplikasyonu estetiktir. Estetik komplikasyonlar arasında burun sırtında çökme, açık tavan (burun sırtında kemiklerin arasının açık kalması), burunda eğrilik, asimetri, nazal valfin bozulması sonucunda nefes alamama gibi durumlar oluşabilir.
Tabii ki tecrübeli ellerde, ne yaptığını bilen, hasta üzerinde deneme yapmaya kalkışılmayan cerrahi girişimlerde bu komplikasyonların oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Her cerrahi girişimde olduğu gibi en önemli ameliyat ilk ameliyattır. Hatalı girişimlerin düzeltilmesi her sekonder girişimde daha zorlaşır.